A citromfa gondozása

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe.

Ismerjük meg ezt a közkedvelt déli gyümölcs gondozását, nevelését.

A citromfát már időszámításunk előtt 3000 évvel termesztették, de csak i.sz. 700 körül kezdték haszonnövényként termeszteni. Arab kereskedőknek köszönhető, hogy Perzsiából gyorsan átkerült Európába is. Dél-Itáliába.

A citromfa hazájában, és a mediterrán vidékeken akár 6 méter magasra is megnő. A vöröses virágrügyekből fehér, leggyakrabban ötszirmú, illatos virágok fejlődnek. A virágok egyesével vagy többesével jelennek meg a virágzati tengelyen. Ma már egyre több faj található világszerte, lime, törpe, tojás alakú citrom.


Héja: fajtától függően vékony vagy vastag, tárolástól függően zöld vagy sárga, számos olajmiriggyel a külső héjon, és a belső rész vastag, fehér bőrén. Gyümölcshús: halványsárga, 7 - 10 szegmensből áll, tojás formájú magokkal, lédústól bőséges lé tartalomig.

Ha mi is szeretnénk egy citromfát nevelni otthonunkban semmi akadálya, hiszen a mi nyári időjárásunkat kedveli a citrom.

Tarthatjuk kertben, erkélyen vagy a teraszon egy szép nagy dézsában.

Igazi mediterrán növény, amely ha ügyesen gondozzuk, bőséges terméssel ajándékoz meg minket.

A növényt nyáron tegyük ki a szabadba, válasszunk neki egy nagyobb dézsát, vagy virágtartót, és ültessük laza jó minőségű virágföldbe. Soha ne használjunk kerti földet a növény ültetéséhez, mert könnyen megfertőzhetjük a növényt. Nyáron válasszunk neki egy déli fekvésű napos meleg helyet a kertben, vagy teraszon. Rendszeresen öntözzük a növényt, soha ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de vigyázzunk, hogy ne legyen alatta pangó víz, hetente egyszer nyáron tápoldatozzuk speciális mediterrán tápoldattal.

 

Ősszel vigyük be a növényt teleltetni. Itt nagyon fontos, hogy olyan helyiséget válasszunk, a növény számára ahol van elegendő fény, a hőmérséklet kb. 10-12 fok, és van elég páratartalom.

Ha túl meleg van télen, vagy száraz a levegő, nincs elég fény, a citromfa lehullajtja az összes levelét. Tehát hűvös, világos és párás klímára van szüksége télen. Figyelem! A téli levélhullás kis mértékben természetes folyamat, de ha egy szere hirtelen hullik le minden levél, akkor a környezettel van gond.


Ősszel csökkentsük le az öntözést, havonta egyszer-kétszer, épp csak annyi vizet kapjon a nyugalmi időszakban, hogy ne száradjon ki a növény, és hagyjuk el a tápoldatot is. Kissé vissza lehet ilyenkor vágni a növényt.

Tavasszal, amikor az idő már megengedi, szépen lassan szoktassuk a növényt újra a friss levegőhöz, és kezdjük el kéthetente tápoldatozni, és öntözni. Ilyenkor is érdemes az első hajtásokat vissza metszeni, így sűrű egészséges lombozatot kapunk nyáron.

További cikkek:

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ezt olvasta már?

A balkon és terasz területén is létrehozhatunk egy egész kis oázist

A virágok és növények szerelmesei még a legkisebb erkélyt is képesek egy buja oázissá varázsolni, legyen szó egzotikus virágokról, apró kis egynyári dísznövényekről, vagy aromás illatos fűszerkertről. Bővebben...

A pozsgás növények királya a kövirózsa

A kövirózsát nem csak azért kedvelik a hobbi kertészek, mert gondozást szinte nem is igényel, hanem azért is mert nagyon változatosak, szín és formavilágban is.

Bővebben...

A futómuskátli helyes gondozása

Miért szebbek az Osztrák muskátlik, mint a hazaiak? Bemutatjuk a futó muskátli helyes gondozását.

Bővebben...

Képeinkből

Please update your Flash Player to view content.

További cikkeinkből

Bimbóskel ültetése kiskertbe

A káposztafélék családjának egyik legfinomabb családtagja a bimbóskel (Brassica oleracea var.c.gemmifera.), amely sokoldalúan elkészíthető a konyhában, és könnyen termeszthető kiskertben is, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak az ültetésével.

Az édeskömény termesztése

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) az ernyősviráguak családjába tartozó növény, amelynek az érdekessége a levélnyelekből álló föld feletti megvastagodott gumó.

Miért nem terem az almafa?

Vásárolunk a kertészetben egy szép almafa csemetét, hazaszállítjuk és kertünk legszebb részébe elültetjük, abban bízva, hogy talán hamarosan már saját termésből főzhetjük be a finom lekvárt. Ám a termés elmarad, a fa nem növekszik, és mi alma nélkül maradunk.

A sárgarépa termesztése és vetése

A sárgarépa (Daucus carota) szinte egyetlen kiskertből sem hiányozhat, hiszen termesztése egyszerű, és szinte napi szinte használjuk a konyhában a gyökerét!

A kerti spenót ültetése és termesztése

A spenótfőzeléket valaki vagy szereti és szinte minden héten megenné, vagy utálja és semmilyen formában sem bírja elfogyasztani. A spenót imádóknak viszont érdemes a kertben is termeszteni, hiszen a saját bio termesztésű spenót nem csak finom, de nagyon egészséges is. Cikkünk most ebben nyújt segítséget.

Dézsában is nevelhető a díszalma!

Szeretne egy saját termő almafát, de nem rendelkezik nagy kerttel? Akkor sincs gond, mert a díszalmát akár egy nagyobb dézsában is nevelhetjük.

Nyerj

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!

Név:*
E-mail:*

Klorofill a zöld színezőanyag 1.rész

Klorofill, az egészségügyi csoda! A klorofill (chloros = zöld, phyllo = levél) egy összetett, sok nyomelemet tartalmazó magnéziumkötés, amely szerkezetében rendkívüli módon hasonlít az emberi vérben megtalálható hemoglobinhoz Bővebben...

Biopiac Budapesten. Videóval!

A mai világban, amikor ilyen sok káros vegyszer vesz körbe minket, egyre fontosabb hogy egészséges élelmiszereket fogyasszunk.

Bővebben...

A szép kert titka a zöldtrágyázás

Egy régi ám kissé elfeledett bio kertészkedés alapja a zöldtrágyázás, amelytől a kert és a föld és a benne lakó növények új életre kelnek.

Bővebben...

3 remek almás vagdalt recept

Almás vagdalt: A hagyományos módon, de kicsit több zsemlét használva, elkészítjük a húst a vagdalthoz.

Bővebben...